Bir önceki yazımda Nic Teaming bahsetmiştim. Bugünkü makalemizde Hyper-V Server 2016 üzerinde partition oluşturmayı anlatacağım.
Hyper-V Server 2016 bilindiği gibi lisansız geliyor ve oluşturacağımız sanal makineler için yüksek performans olanağı sağlıyor.
Hyper-V Server 2016 da bilindiği gibi bir masaüstü deneyimi vs. bulunmuyor. Bugün bende HP Proliant ML380 G9 sunucuma Hyper-V Server 2016 ‘yı kurduğumda bir sorunla karşılaştım.
Sunucumun üzerinde bulunan 3 adet 300 gb sas diski raid 5 ve 5 adet 600 gb sas diskini ise raid 6 olarak ayarladım ve kurulumu HP sip üzerindenden başlattığım için işletim sistemini Raid 5 olarak ayarladığım bölüme kurulumunu tamamladı. Diğer raid 6 olarak ayarlamış olduğum bölüm hiç oluşturulmadığından bu diskleri göremiyordum. Bu disk üzerinde partition oluşturmak için iki yöntemimiz var.
1. Yöntem; Komut satırı ile
Bu işlem için DISKPART komutunu kullanacağız.
Yukarıdaki resimde nasıl yapıldığını görebilirsiniz. Biraz bahsetmek gerekirse DISKPART komutunu çalıştırdıktan sonra disklerimizi listelemek için list disk komutunu kullanıyoruz. 2 adet disk gözüküyor. Disk 1 hiç yapılandırılmamış bunun için select disk 1 komutu ile diskimizi seçiyoruz ve yeni partition oluşturuyoruz create partition primary komutunu yazdığınızda “DiskPart has encountered an error: The media is write protected.See the System Event Log for more information.” uyarı mesajı alabilirsiniz. Bu uyarı diskin korumalı olduğunu söylüyor. attributes disk clear readonly komutu korumayı kaldıracaktır ve partition oluşturabileceksiniz.
Oluşturduğumuz partition formatlamak için format fs=ReFS etiket için label=DATA ve hızlı biçimlendirmesi için quick komutunu kullanıyoruz.
Son olarak oluşturduğumuz bölüme harf atamak için assign letter=E komutunu kullanıyoruz.
2. Yöntem; PowerShell ile,
Get-Disk komutu tüm diskleri listeler.
Get-Partition komutu tüm partition’ları gösterir. Burada dikkat ettiyseniz 7,28 TB alan gözükmüyor.
Yeni partiton oluşturmak için bu komutu kullanın,
New-Partition –DiskNumber 0 –AssignDriveLetter -UseMaximumSize
Get-Partition ile tekrar kontrol ettiğimizde 7 TB “D” alanını görüyorsunuz.
Parition oluşturduktan sonra bu alana format atalım ve dosya sistemini belirleyelim.
Format ve dosya sistemi için alttaki komutu kullanabilirsiniz.
Format-Volume –DriveLetter D –FileSystem ReFS –Confirm:$false
Dikkat ettiyseniz komut satırında ve powershell de dosya sistemini ReFS olarak belirliyorum. Bunun sebebi 2 TB üstü disk alanlarında Microsoft ReFS kullanmamızı tavsiye ediyor. Sizin disk alanınız 2 TB altıysa NTFS kullanabilirsiniz.
Umarım faydalı olmuştur. Bir başka Hyper-V yazımda görüşmek üzere…
Kaynak; docs.microsoft.com
[…] Server 2016 disk yönetimi yazımı […]