Bu makalemde Microsoft Sql Server 2016 kurulumunu anlatacağım.
Sql server 2016 kurulumuna başlamadan önce bilgisayarımızın, güncellemelerini kontrol etmeliyiz. Sql server yazılımında hatalar almamak için Windows güncellemelerini tamamlamalıyız.
Güncellemeleri tamamladıysanız kuruluma başlayalım,
Menüden “Installation” seçeneğine tıklayıp bir sonraki adıma geçelim. Bu pencerede 1.Seçenek olan “tek başına yeni bir sql server kurmak yada kuruluma seçenekler eklemek” anlamına gelen “New Sql Server stand-alone installation or add features to an existing installation” seçeneğini tıklıyoruz.
Bu kısımda Sql Server lisansımızı giriyoruz. Eğer orjinal bir lisansınız yoksa deneme sürümü anlamına gelen (Evaluation) seçeneğini seçmek durumundasınız. Lisanslı olarak 180 gün geçerli olacak bir ürün anahtarı veriyor. 180 gün sonra tekrardan lisansı güncellemesi istiyor. Next(İleri) tıklıyoruz.
Burada yazılıma ait koşullar ve sözleşmeleri belirten bir metin yazıyor. I accept the license terms. = Lisans koşullarını kabul ediyorum seçeneğini seçiyoruz. Next(İleri) tıklıyoruz.
Sql updatelerini internetten kontrol etmemiz için öneri sunuyor bu adımı geçiyoruz ve Next (İleri) tıklıyoruz.
Güncellemeleri yapamadığı için uyarı veriyor Next (İleri) tıklıyoruz.
Bu adımda Sql Server içerisinde kurulmasını istediğimiz servislerin bir listesi karşımıza çıkıyor. “Select All” diyerek tüm servislerin yüklenmesini istediğimizi belirtiyoruz. Sadece PolyBase Query ihtiyacımız olmadığından seçeneğini kaldırıyoruz Next (İleri) tıklıyoruz.
Seçtiğimiz özellikler dikkate alınarak bir kontrol daha yapılıyor. Next diyerek ilerliyoruz.
Şimdi Sql Server instance kurulumu için gerekli ayarların yapıldığı bölüme geliyoruz. “Default Instance” diyerek MSSQLSERVER adında bir instance oluşturabilirsiniz ya da “Named Instance” seçeneği ile kendiniz farklı bir isim verebilirsiniz. Eğer daha önceden MSSQLSERVER instance bilgisayarınıza kurulmuşsa mecburen farklı bir instance ismi seçmek durumundasınız. Next (İleri) tıklıyoruz.
“Server Configuration” bölümünde çalışacak olan servislerle ilgili hesaplar ve servisin nasıl başlatılacağının ayarları bulunuyor. Bu kısmı olduğu gibi bırakıyoruz, bu ayarlamaları yüklemeden sonrada değiştirebilirsiniz. 2.sekme olan “Collation” sekmesinde bölgesel ayarlarınıza göre “Turkish_CI_AS”seçili olarak gelmiş olması lazım. Turkish’i anladık ta, CI_AS ne derseniz. CI büyük küçük harf duyarlılığı olmadığını, AS’de bölgesel aksan farklılıklarının dikkate alınıp, alınmayacağını gösteriyor. Bu kısmı değiştirmeden Next (İleri) tıklayıp bir sonraki adıma geçelim.
“Database Engine Configuration” en önemli bölüme geldik işte. Bu pencere de Sql Server yetkilendirmesi, oluşturulacak veri tabanlarının nerede tutulacağı, FileStream özelliğinin aktifleştirilmesi ile ilgili ayarlar bulunuyor. Aşağıdaki resme dikkat edildiğinde Server Configuration kısmında 2 tane seçenek olduğu görülüyor. 1.seçenek Windows doğrulaması yaparak Sql Server’a bağlanmayı sağlıyor. 2.seçenek hem Windows doğrulması ile, hemde sa(System Administrator) ismindeki yönetici doğrulaması ile Sql Server’a bağlanmaya olanak veriyor. Hangi seçeneği seçerseniz seçin “Add Current User” butonuna tıklayarak Windows’a giriş yaptığınız kullanıcı bilgisini doğrulama için eklemeniz gerekiyor. sa ile doğrulama yapmak içinse, ayrıca bir şifre belirlememiz isteniyor. “Data Directories” kısmında değişiklik yapmadan, bir sonraki adıma geçiyoruz. “Mixed Mode (sql authenticcation and Windows authenticastion)” seçeneğini seçip “Add Current User” butonu tıklayıp kullanıcıyı ekliyoruz. “ sa ile doğrulama yapmak içinse, ayrıca bir şifre belirlememiz isteniyor. “ Parolayı “as” yapıyorum” isteyen istediğini, unutulmayacak ve kolayca bulunmayacak bir parola oluşturabilirsiniz. Next (İleri) tıklıyoruz.
Bu kısımda “Analysis Service” ayarlarını ve yetkilendirmesini yapabiliyoruz. Default olarak “Multidimensional and Data Mining Mode” (çok boyutlu veri madenciliği modu) seçili gelmiş durumda. “Add Current User” diyerek yetkilendirme yapıp, Next (İleri) tıklıyoruz.
Bu adımda “Reporting Service” (Raporlama Servisi) ayarlarını yapabiliyoruz. Default olarak bıraktığımızda, yerel veritabanı altyapısı örneği kullanılarak bir rapor sunucu oluşturulur ve yapılandırılır. Next (İleri) tıklayıp bir sonraki adıma geçelim.
Bu bölümde “Distributed Replay Controller” servisi için yönetici hesabı tanımlıyoruz. “Add Current User” diyerek kendimize yetkiyi verip geçiyoruz. Next (İleri) tıklıyoruz.
Bir önceki adımda yetkilendirdiğimiz Controller ile birlikte çalışan Client’in dizini ve ismini ayarlamamızı sağlayan pencere karşımıza geliyor, Next (İleri) tıklayıp bir sonraki adıma geçelim.
Next (ileri) tıkıyoruz.
Bu bölümde güncelleme yapmadığımız için bizden sql için gerekli offline paketleri indirmemizi istiyor. İndirdiğimiz paketleri masaüstünde bir klasörün içine atıyoruz ve yolunu gösteriyoruz. Next (İleri) tıklıyoruz.
Kuruluma başlamak için Install ‘a tıklıyoruz.
Yaklaşık 30 ya da 45 dakikalık bir kurulum zamanı sürüyor. Tabi bu bilgisayarımızın özelliklerine göre değişebiliyor.
Kurulum tamamlandığında Sql Server servislerinin kurulumunun başarı durumuyla ilgili son bir rapor sunuluyor, böylelikle kurulum tamamlanıyor. Close tıklıyoruz.
Windows Server hakkındaki diğer yazılarım için tıklayınız.
Kaynak; Bilisim Notları / Microsoft