Bir önceki yazımda Server 2019 Active Directory rol kurulumunu yapmıştır. Bu yazıda gerekli konfigürasyonlara bakıyor olacağız.
Rol kurulumu tamamladıktan sonra Dashboard da Notifications butonuna tıklıyoruz. Promote this server to a domain controller seçiyoruz.
Deployment Configuration aşamasında karşımıza 3 tane seçenek geliyor. Bunlardan bahsetmek gerekirse;
Add a domain controller to an exiting domain; Mevcut bir domain yapısının içerisine additional domain controller kurulumu için kullanılır.
Add a domain to an existing forest; Mevcut forest içerisine yeni bir domain kurlumu için kullanır.
Add new forest; Yeni bir domain controller kurulumu için kullanılır.
Yeni forest yaratacağımız için Add a new forest kutucuğuna tıklıyoruz. Domain adını veriyoruz ve Next ile sonraki aşamaya geçiyoruz.
Domain Controller Options ekranında Domain Functional Level seviyelerini belirlememiz gerekiyor. Bu alanla seçilen fonksiyonel seviyesi önemlidir.
Domain ya da forest içerisinde seçilen fonksyonel seviyenin altındaki Windows Server işletim sistemi versiyonlarında çalışan domain controller veya aditional domain controller sunucu kuramazsınız. Sisteminize göre ayarlamanız gerekiyor.
Alt kısımdaki Directory Service Restore Mode (DSRM) alanına paraloması giriyor. Bu kısıma yazmış olduğumuz parola active directory veritabanını geri yüklemek için kullanacağımız şifredir.
DNS Options ekranının Next ile geçiyoruz.
Additional Options ekranında Domain Netbios adını göreceksiniz. Max 15 karakteri destekler ben otomatik gelen bu ekranda değişiklik yapmadan Next ile bir sonraki aşamaya geçiyoruz.
Paths ekranında active directory veritabanı log ve syslog bilgilerinin kaydedileceği yolu gösteren bu bölümde değişiklik yapmadan bir sonraki aşamaya geçiyoruz.
Review Options ekranında bu aşamaya kadar yaptığımız ayarları özet olarak karşımıza gerekiyor.
Bu ayarları script olarak kaydetmek isterseniz view script butonunu kullanabilirsiniz.
Seçenekleri gözden geçirdikten sonra Next ile bir sonraki aşamaya geçiyoruz.
Prerequisite Check ekranında mevcut sistemin ön gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını kontrolden geçirilen bu ekranda herhangi bir hata ve uyarı ile karşılamıyoruz. Install ile bir sonraki aşamaya geçiyoruz.
Kurulum tamamlandı. Sunucumuz kendini yeniden başlattıktan sonra başlat menüsünde windows administrative tools bölümünü seçiyoruz.
Açılan ekranda Active Directory kısayollarını gözükmektedir. Burada kullanıcıları ve bilgisayarları yönetebileceğimiz Active Directory Users and Computers açıyorum.
Bu bölümde domaine alacağınız bilgisayarlar ve yeni oluşturacağınız kullanıcıları oluşturup gruplandırma yapabileceğiniz alandır.
Bir sonraki yazımda görüşmek üzere …
Active Directory geri dönüşüm kutusu kurulumu için tıklayınız.
Kaynak Bilişim Notları / Microsoft
[…] Active Directory konfigurasyonu için yazının 2.bölümüne tıklayınız. […]
[…] Active Directory Kurulumu Bölüm 1 Active Directory Kurulumu Bölüm 2 […]